[ 16 maart 2024 ] Succesvolle kindervoorstellingen 'Bremer Stadsmuzikanten'

Op zaterdag 16 maart jl. was het een groot feest in de Veerensmederij. Twee uitverkochte zalen met enthousiast publiek (volwassenen maar vooral ook veel kinderen) genoten van de voorstellingen de Bremer Stadsmuzikanten door de OVA en theatergroep van Scholen in de Kunst. Na de voorstellingen was er veel interesse in het uitproberen van muziekinstrumenten.kinderconcert160324

[ 30 oktober 2023 ] Audioreportage van Benefietconcert door Tessah van der Weij


Op zaterdag 28 oktober 2023 gaf OrkestVereniging Amersfoort het benefietconcert voor Oekraïne, HU-student Tessah van der Weij maakte een mooie audioreportage hiervan. Klik op de afbeelding hierboven om de reportage te beluisteren.

[ oktober 2023 ] Artikel AD over Benefietconcert op zaterdag 28 oktober 2023


Foto: Rodney Kersten
Tijdens de repetitiedag op zaterdag 7 oktober jl. interviewde journalist Jeroen de Valk onze solisten van het Benefietconcert: Tetiana en Volodymyr Yefimenko. Om het artikel te lezen, klik op de foto.

 

[ 25 mei 2023 ] In memoriam Piet van Nes 1933-2023Piet_van_Nes_2.jpg

Meer dan zestig jaar was erevoorzitter Piet van Nes cellist in ons orkest. Hij was gedurende vele jaren aanvoerder van de cellogroep en heeft ook als bestuurder - penningmeester (1964-1977) en voorzitter (1977-1992) - veel betekend voor de vereniging. Zijn leven was met het orkest vervlochten, hij leerde er in 1965 zijn vrouw Jetty kennen en hun beide kinderen Frans en Hettie speelden regelmatig als gast mee tijdens bijzondere concerten.

We verliezen in Piet een geliefd en trouw oud-lid; ook na zijn afscheid in februari 2016 bleef hij het orkest volgen en sloeg hij geen concert over. Onze gedachten gaan uit naar Jetty, de kinderen en de kleinkinderen.

Muziek maken is voor ons een feest, en daar heeft Piet een groot aandeel in gehad.

 

[ 17 oktober 2022 ] Bachdag 2022
Op zaterdagochtend vroeg (!) ruim een week geleden spoedden de orkestleden van OrkestVereniging Amersfoort zich naar de Xaveriuskerk te Amersfoort. Overal in de stad hingen vlaggen want het was Bachdag, vele mensen waren onderweg naar een inspirerend optreden van koor, ensemble of orkest. Aan het einde van onze inspeeltijd kwam het publiek al binnen, wat waren er veel mensen zo vroeg in de ochtend die het de moeite waard vonden om naar ons te komen luisteren! Geweldig! We begonnen ons optreden met 'Wachet auf ruft uns die Stimme', in een bewerking voor orkest. Daarna volgden nog een Prelude van Gershwin en Bachianas Brasileiras van Villa Lobos. Onze dirigent Hendrik Jan introduceerde met verve de muziek en gaf aan wat de link was van de verschillende stukken met Bach. Als laatste stuk speelden we de Toccata en Fuga van Bach die door Hendrik Jan was gearrangeerd voor orkest. Het orkest werd boven zichzelf opgetild door de muziek en we maakten onze slogan waar: 'Muziek maken is echt een feest!'. Het publiek was erg enthousiast over deze uitvoering en het arrangement. De zaterdag was goed begonnen!!

   

 

 

[ 29 mei 2022 ] Een feestelijk concert: Jubileumconcert 111 jaar OVA!
Ruim een week geleden vond ons jubileumconcert plaats in Flint Theater! Het was een feestelijke avond met een goed gevulde zaal. De tijdreis met muzikale stukken rondom de

verschillende jaren viel goed bij het publiek. De presentaties, door leerlingen van het Corderius College in elkaar gezet, op de beamer maakte het allemaal meer tot de verbeelding sprekend. De première van de muziekstukken van de drie jonge Amersfoortse componisten waren de kers op de taart. 

   

[ 9 mei 2022 ] Try out in Flint- Amersfoort 
Afgelopen maandagavond hielden we onze try-out in Flint theater. Het podium zat goed vol met een symfonie-orkest op volle sterkte. Het was weer fijn om in de zaal te spelen waar volgende week het concert gaat plaatsvinden. We zien er naar uit om u volgende week te ontvangen. Het wordt een feest voor oog en oor. 

 

[ 10 april 2022 ] Jubileumconcert 111 jaar OVA op zaterdag 21 mei 2022
Op 21 mei 2022 zal het orkest het 111-jarig bestaan vieren met een bijzonder concert in Flint Theater met muziek én beeld. Een concert waarin niet alleen muzikaal teruggekeken wordt in de tijd, maar ook zaadjes geplant worden voor de toekomst.poster2022.png

Het orkest maakt met het publiek een reis door de geschiedenis in een aantal ‘muzikale vensters’: live gespeelde muziekfragmenten begeleiden een visuele presentatie van mijlpalen in de geschiedenis. Daarbij wordt de geschiedenis van het orkest afgewisseld met belangrijke gebeurtenissen in de algemene geschiedenis.

De volgende (delen van) stukken staan het programma:

Svendsen           2 Zweedse volksmelodieën voor strijkorkest
Anderson           The syncopated clock
Dvorak              Tsjechische suite 
Williams            Star Wars Suite 
Andriessen        Ricercare
Kuyper              Serenade voor orkest 
Felderhof           Chanterelle voor orkest 
Elgar                  Nimrod (uit Enigma Variaties)
Beethoven         Symfonie 5 

Tenslotte zal Orkestvereniging Amersfoort een stuk spelen dat speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd wordt door 3 jonge componisten. Het belooft een bijzonder avondje uit te worden.

[ 16 oktober 2021 ] Welkom weer terug-concert goed bezocht!
Op zaterdag 16 oktober jl. vond het eerste concert van de OVA sinds ruim anderhalf jaar plaats. De Joriskerk in Amersfoort was gevuld met een publiek van ongeveer 120 personen! We kijken terug op een fijn concert en een gezellige borrel met het publiek na afloop van het concert!

concert161021b

 [ 7 september 2021 ] Orkestvereniging Amersfoort gaat weer optreden!

Na ruim anderhalf jaar gaat de OVA weer een concert geven. In de afgelopen twee jaar hebben we als orkest tussen de lockdowns door gerepeteerd. We hebben verschillende stukken in wisselende bezettingen geoefend en nu is het moment daar dat we eindelijk een concert kunnen geven. Op zaterdag 16 oktober vindt het concert plaats in de Joriskerk te Amersfoort.

[ 30 mei 2021 ] Orkestvereniging Amersfoort - (Gemeentewinnaar)

In de afgelopen week is bekend geworden dat ons orkest Gemeentewinnaar is geworden van de Club van het Jaar 2021! Alle stemmers bedankt voor jullie stem!
Met onderstaande tekst motiveerden wij onze nominatie!

Onze club wordt Club van het Jaar 2021 omdat:
Omdat wij ons al ruim 110 jaar inzetten om klassieke muziek bekendheid te geven bij een zo breed mogelijk publiek. Het afgelopen jaar bood beperkte mogelijkheden om dat te doen. Toch hebben we individueel op Koningsdag in onze tuinen en op onze balkons het Wilhelmus laten horen. En op 4 mei hebben onze koperblazers individueel met dodenherdenking meegespeeld. Daarnaast zoeken we de verbintenis met de leden online op. We organiseren sessies waarin we de achtergrond van symfonieën bespreken en de leden bijspijkeren op het gebied van muziektheorie. Zo komen we goed beslagen ten ijs als we straks wel weer kunnen gaan repeteren. De programma's van de aankomende concerten zijn al bedacht. Wij hebben er zin in! -- Wij zijn als club meer dan 100 jaar oud nog vol energie en toekomst plannen.

 

[ februari 2021 ] Corona-crisis

Al geruime tijd kan de OVA niet repeteren ten gevolge van de lockdown. Deze werd afgekondigd op de avond dat wij als orkest nog in kleine groepjes op 1,5 meter voor elkaar muziek zouden maken (Kamermuziekavond in Corona-tijd). Helaas hebben we dit niet door kunnen laten gaan en sinds half december 2020 is het orkest in 'ruste' in afwachting van betere tijden. Er wordt wel nagedacht over een mogelijke start en welke muziek dan geschikt zou zijn, aangezien er wellicht eerst in kleinere groepen (strijkers en blazers apart) gerepetereerd zal worden. 

 [ 10 juni 2020 ] Eerste repetitie met strijkers!

Afgelopen maandagavond vond de eerste repetitie, sinds drie maanden, weer plaats van de OVA. De strijkers waren de gelukkigen die als eerste weer mochten repeteren. De repetitieruimte was ingericht met stoelen op ruim 1,5 meter afstand. Iedereen was erg blij elkaar weer te zien en had zin om samen gezellig weer muziek te maken. Voor de gelegenheid waren wat muziekstukken voor strijkorkest geregeld door dirigent Hendrik Jan Brethouwer. Een Andante van Mozart, Wals van Tsjaikovsky en 2 Zweedse volksmelodiën van Svendsen. Leuk detail: deze stukken van Svendsen zijn ook door de OVA gespeeld tijdens het eerste concert van de OVA (30 maart 1911) bijna 110 jaar geleden! Vanaf volgende week mogen de blazers ook weer repeteren, nog niet samen met de strijkers, maar dat kan hopelijk weer vanaf 1 juli.

  [ 5 mei 2020 ] Taptoe gespeeld door Max Starr en uitgezonden in de NOS-reportage op NPO 2

Hieronder kunt u de volledige taptoe zien en horen zoals het op 4 mei 2020 vlak voor 20.00 uur werd gespeeld door Max Starr, voorzitter van de OVA.


Foto: uit NOS-reportage. Film: eigen opname.

[ 4 mei 2020 ] Dodenherdenking 

Trompettist Orkestvereniging Amersfoort in reportage NOS
   Lokaal/Muziek

Artikel: https://www.destadamersfoort.nl/lokaal/muziek/339892/trompettist-orkestvereniging-amersfoort-reportage-nos-701472

[ 1 mei 2020 ] Koningsdag 2020: orkestleden maken toch nog een beetje samen muziek.....

 

[ april 2020 ] 
Tot nader bericht vervallen de repetities van de OVA i.v.m. de Corona-crisis. Het zomerconcert van 6 juni a.s. wordt uitgesteld.