concerten

U bent van harte welkom bij onze concerten! Op deze pagina vindt u informatie over de programmering. 
Wilt u kaarten bestellen?
Klik op de button bij het betreffende concert voor een link naar de kaartverkoop.


 

Op zaterdag 28 oktober 2023 zal de OrkestVereniging Amersfoort een benefietconcert geven t.b.v. Oekraïne. De leden van Orkestvereniging Amersfoort willen met dit benefietconcert hun steun betuigen aan het Oekraïense volk en de slachtoffers van de oorlog. De opbrengst van het concert komt via de FASO, koepel van amateurorkesten in Nederland, ten goede aan het herstel van het conservatorium van Kharkiv. Meer over dit doel leest u op deze website, waar u ook een donatie kan overmaken.benefietconcertOVA.jpg

Programma:
L. van Beethoven - Ouverture in C-gr. Die Weihe des Hauses opus 124
Dvorak, Mozart, Bizet, Caccini, Lehar - verschillende aria's/dueten
Oekraïense volkslied
F. Berwald – Sinfonie Singulière

Solisten zijn de Oekraïense zangers Tetiana Yefimenko, sopraan en Volodymyr Yefimenko, bariton.

Datum, tijd, locatie:
zaterdag 28 oktober 2023, 20.00 uur (deur open 19.30 uur)
St. F. Xaveriuskerk, het Zand 29 te Amersfoort

Op zaterdag 17 juni a.s. om 12.45 uur zal Orkestvereniging Amersfoort het middagprogramma van het Havikconcert openen met een optreden. Op deze Dag van de Componist spelen we de muziek van de jonge Amersfoortse componisten, die deze stukken geschreven hebben voor ons Jubileumconcert in 2022. Het concert vindt plaats in de openlucht op een podium aan het Havik te Amersfoort, de toegang is gratis.

Programma
Bedřich Smetana - Polka uit De Verkochte Bruid
Boyan Damianov - Mijmering (jonge Amersfoortse componist)
Floris van Ballegooijen - Gloed (jonge Amersfoortse componist)
Roemer Edzes - De mars van de mieren (jonge Amersfoortse componist)
Arturo Márquez - Danzón No. 2

Op zaterdag 13 mei 2023 speelt Orkestvereniging Amersfoort een concert dat geheel in het teken staat van dansmuziek met werken van vier componisten. 
Als hoogtepunt zal marimbavirtuoos Arjan Jongsma samen met het symfonieorkest een opzwepende en betoverende compositie spelen van de Braziliaanse componist en percussionist Ney Rosauro. Met zijn unieke schrijfstijl, die charmante melodieën combineert met pakkende ritmes, gebruikt Rosauro de rijke elementen van de Braziliaanse folklore om gestileerde composities te creëren die vol leven en fantasie zijn.

Programma:
Smetana              Polka en Furiant               
Grieg                   Symfonische dansen 
Marquez             Danzon nr 2       
Rosauro              Concert nr 2 voor Marimba en orkest    

 

Op zaterdag 26 november 2022 vindt het najaarsconcert van de OrkestVereniging Amersfoort plaats.
Programma:
J.S. Bach                       - Toccata en Fuga voor orkest (bewerking Hendrik Jan Brethouwer)
E. Elgar                         - Nimrod (uit Enigma Variaties)
G. Bottesini                   - Concert in b-kl. voor contrabas
L. van Beethoven          - Symfonie V in c-kl. opus 67               

servaasjessen2

Solist in het contrabasconcert van Bottesini is de Amersfoortse contrabassist Servaas Jessen. 
Servaas Jessen (1990) komt uit een zeer muzikale familie. Zijn moeder is dwarsfluitdocent, zijn zus fluitiste en zelf studeerde hij naast contrabas ook dwarsfluit. Zijn conservatoriumstudie in Amsterdam voor contrabas sloot hij bij Peter Stotijn cum laude af.
In het gezin waarin Servaas opgroeide werd elke dag muziek gemaakt en dat is niet veranderd. Integendeel. Vandaag de dag speelt Servaas in verschillende orkesten en geeft hij fluit- en contrabas-les, omdat hij de liefde voor muziek graag aan anderen wil overdragen. Alle reden dus om naar deze jonge, virtuoos spelende Amersfoorter te komen luisteren!

Op zaterdag 8 oktober 2022 vindt de Bachdag plaats in Amersfoort. Sinds 2014 kent Amersfoort een tweejaarlijkse Bachdag. Een dag waarbij jong en oud mogen genieten van de muziek van Johann Sebastian Bach. In alle kerken en op andere plaatsen in de monumentale binnenstad wordt Bach gespeeld. Bach zweeft als het ware door de straten van de oude stad.
Orkest Vereniging Amersfoort treedt ook op tijdens deze dag. 
bachdag2022.png
Programma:
- J.S. Bach - Wachet auf, ruft uns die Stimme (bew. G. Bantock)
- H. Villa-Lobos - Bachianas Brasileiras (bew. voor strijkorkest, fluit, hobo, althobo (klarinet)
- G. Gershwin - Prelude 2 (bew. H.J. Rozemond)
- J.S. Bach - Toccata en fuga in d-kl. BWV 565 (bew. H.J. Brethouwer) 

Datum, tijd, locatie:
zaterdag 8 oktober 2022
10.00-10.45 uur
Sint Fransicus Xaveriuskerk, Het Zand 29 te Amersfoort

Toegang is vrij!

Op zaterdag 10 september 2022 zal de Orkest Vereniging Amersfoort weer in het Eemhuis spelen op de dag van het Groot Amateurkunst Festival dat voor het eerst weer plaatsvindt sinds 2019. 

We spelen Groot Amateurkunst Festivaleen drietal korte stukken namelijk:
Anderson - The Syncopated Clock
Dvorak - Furiant (deel uit de Tsjechische Suite)
Elgar - Nimrod (deel uit de Enigma Variaties)

Datum, locatie en tijd:
Zaterdag 10 september 2022 15.00-15.30 uur in de centrale hal van het Eemhuis te Amersfoort.
Voor meer informatie klik hier.

 

Op 21 mei 2022 zal het orkest het 111-jarig bestaan vieren met een bijzonder concert in Flint Theater met muziek én beeld. Een concert waarin niet alleen muzikaal teruggekeken wordt in de tijd, maar ook zaadjes geplant worden voor de toekomst.poster2022.png

Het orkest maakt met het publiek een reis door de geschiedenis in een aantal ‘muzikale vensters’: live gespeelde muziekfragmenten begeleiden een visuele presentatie van mijlpalen in de geschiedenis. Daarbij wordt de geschiedenis van het orkest afgewisseld met belangrijke gebeurtenissen in de algemene geschiedenis.

De volgende (delen van) stukken staan het programma:

Svendsen           2 Zweedse volksmelodieën voor strijkorkest
Anderson           The syncopated clock
Dvorak              Tsjechische suite 
Williams            Star Wars Suite 
Andriessen        Ricercare
Kuyper              Serenade voor orkest 
Felderhof           Chanterelle voor orkest 
Elgar                  Nimrod (uit Enigma Variaties)
Beethoven         Symfonie 5 

Tenslotte zal Orkestvereniging Amersfoort een stuk spelen dat speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd wordt door 3 jonge componisten. Het belooft een bijzonder avondje uit te worden.

OVA weer live te zien en te horen in de Joriskerkconcertflyer161021

Twee symfonieën, een beroemde tango en een ouverture staan op het programma van ons najaarsconcert op zaterdag 16 oktober 2021 in de Joriskerk op de Hof in Amersfoort. Ruim anderhalf jaar hebben we niet kunnen optreden en niet, of mondjesmaat samen kunnen repeteren, maar sinds juni oefenen we weer iedere week. Met alle versoepelingen rond corona is het gelukkig ook weer mogelijk om voor publiek te mogen optreden. Daar zijn we ongelooflijk blij om. Samen muziek maken is een feest, maar er live naar luisteren niet minder! We spelen 16 oktober een afwisselend programma: de 1e symfonie van Gounod en de 4e symfonie voor strijkorkest van Mendelssohn. Daarnaast staat de bekende Libertango van Piazzolla op het programma en trakteren de blazers u op de ouverture Die Zauberflöte van Mozart. 

Vrolijk het nieuwe jaar in!

Het nieuwe jaar muzikaal inluiden en je wapenen tegen de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday op 20 januari? Kom dan luisteren naar het nieuwjaarsconcert van Orkestvereniging Amersfoort op zaterdag 18 januari.

Geniet van de vrolijke klanken van de oriëntaalse feestmars uit de Suite van Nielsen’s Aladdin, het concert voor fluit, harp en orkest van Mozart met solisten Francien Post en Judith Jamin, de Notenkrakersuite van Tsjaikovski en de Music for the Royal Fireworks van Händel.Op zaterdag 14 september openen de amateurkunstverenigingen in Amersfoort het nieuwe seizoen tijdens de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst. Traditiegetrouw wordt de Dag van de Amateurkunst in samenwerking met de Landelijke Open Monumentendag georganiseerd.

Orkestvereniging Amersfoort speelt samen met Voice Box op de Dag van de Amateurkunst om 15:30 uur in de bibliotheek van het Eemhuis. De voorstelling is vrij toegankelijk dus kom gezellig langs!

Op het programma staat onder meer:
Mozart – Ouverture Figaro
Strauss – Wals
Dvorak – Humoresque
Tschaikowsky – Trepak uit Notenkraker
Baba yetu
Lec, Saulite!

 Theaterkoor Voice Box en Orkestvereniging Amersfoort bundelen de krachten in een bijzonder voorjaarsconcert. Rond het thema Lentefragmenten stelden we een sprankelende voorstelling samen waarin onstuimigheid, lieflijkheid, ontluiken, hoop en verwachting, kriebels en voorjaarsstormen door de zaal razen. Zoals het weer op een lentedag abrupt om kan slaan, zo buitelen cabaret, pop, wereldmuziek en klassiek over elkaar heen. Een programma vol absurdistische en verrassende wendingen, soms een vette knipoog, een schaterlach, maar ook verstilling en ontroering. En dat alles beperkt zich niet tot het podium. Van Beethoven tot Star Wars, van Mozart tot Hans Dorrestein, het belooft een afwisselende voorstelling te worden voor jong en oud.

Datum, locatie en tijd
Datum: zaterdag 11 mei 2019
Locatie: Xaveriuskerk (’t Zand 29 te Amersfoort)
Tijd: 15:00 uur EN 20:00 uur
De zaal is een half uur voor aanvang geopend

‘Niemand houdt zoveel van het platteland als ik, want bossen, bomen en rotsen geven de mooiste weerklank.’ Weer of geen weer, Beethoven trok er graag op uit om inspiratie op te doen. In de stad kon men hem regelmatig in ijltempo door de straten zien benen, in gedachten verzonken. Maar in de zomer op het platteland kon hij zijn creativiteit pas echt de vrije loop geven. In zijn zesde symfonie, met de bijnaam Pastorale, komt de natuur tot leven. Beethoven laat beekjes kabbelen, onweer razen en vogels kwinkeleren.

Het winterconcert 2019 van de Orkestvereniging Amersfoort opent met een andere reislustige componist: Felix Mendelssohn. Voor de zilveren bruiloft van zijn ouders componeerde hij de muzikale eenakter Die Heimkehr aus der Fremde tijdens een reis naar Groot Brittanië. Optimistische muziek vol jeugdige energie.

Een heel andere kant van Beethoven klinkt in de marsmuziek die hij in 1809 en 1810 schreef voor militaire kapellen. De Fransen bezetten in die tijd Wenen en Beethoven droeg zijn vaderlandslievende steentje bij door muziek te componeren voor verschillende regimenten. Nog altijd klinkt zijn muziek bij het binnenmarcheren tijdens de grote Zapfenstreich (taptoe) in Duitsland.

  • Mendelssohn – Ouverture Die Heimkehr aus der Fremde
  • Beethoven – Werken voor blazers
  • Beethoven – Zesde symfonie (Pastorale)

Datum, locatie en tijd
Datum: zaterdag 2 februari 2019
Locatie: Xaveriuskerk (’t Zand 29 te Amersfoort)
Tijd: 20:00 uur (zaal open vanaf 19:30 uur)