concerten

U bent van harte welkom bij onze concerten! Op deze pagina vindt u informatie over de programmering. 
Wilt u kaarten bestellen?
Klik op de button bij het betreffende concert voor een link naar de kaartverkoop.


 

savethedateOp zaterdag 21 mei 2022 zal de OVA zijn 110-jarig jubileum vieren met een bijzonder concert in theater De Flint te Amersfoort. Nadere informatie volgt later!

OVA weer live te zien en te horen in de Joriskerkconcertflyer161021

Twee symfonieën, een beroemde tango en een ouverture staan op het programma van ons najaarsconcert op zaterdag 16 oktober 2021 in de Joriskerk op de Hof in Amersfoort. Ruim anderhalf jaar hebben we niet kunnen optreden en niet, of mondjesmaat samen kunnen repeteren, maar sinds juni oefenen we weer iedere week. Met alle versoepelingen rond corona is het gelukkig ook weer mogelijk om voor publiek te mogen optreden. Daar zijn we ongelooflijk blij om. Samen muziek maken is een feest, maar er live naar luisteren niet minder! We spelen 16 oktober een afwisselend programma: de 1e symfonie van Gounod en de 4e symfonie voor strijkorkest van Mendelssohn. Daarnaast staat de bekende Libertango van Piazzolla op het programma en trakteren de blazers u op de ouverture Die Zauberflöte van Mozart. 

Op zaterdag 11 september 2021 zal de Orkest Vereniging Amersfoort voor het eerst sinds anderhalf jaar weer voor publiek optreden. 
Het optreden is onderdeel van het Groot Amateurkunstfestival. I.v.m. geldende corona-maatregelen mag het festival niet doorgaan.

Datum, locatie en tijd:
Zaterdag 11 september 2021
Programma:
Een afwisseling van muziek voor blazers, strijkers en tutti-orkest.

 

Dit concert wordt uitgesteld i.v.m. de Coronacrisis.

Op zaterdag 6 juni 2020 vindt het zomerconcert van de Orkest Vereniging Amersfoort plaats.
Programma:
Mozart - Ouverture uit Le Nozze de Figaro
Bottesini - Contrabasconcert in a-mineur
Gounod - Symfonie nr. 1 in D

   Solist in het contrabasconcert van Bottesini
   is de amersfoortse Servaas Jessen.

   Datum, locatie en tijd:
   wordt later bepaald.

Vrolijk het nieuwe jaar in!

Het nieuwe jaar muzikaal inluiden en je wapenen tegen de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday op 20 januari? Kom dan luisteren naar het nieuwjaarsconcert van Orkestvereniging Amersfoort op zaterdag 18 januari.

Geniet van de vrolijke klanken van de oriëntaalse feestmars uit de Suite van Nielsen’s Aladdin, het concert voor fluit, harp en orkest van Mozart met solisten Francien Post en Judith Jamin, de Notenkrakersuite van Tsjaikovski en de Music for the Royal Fireworks van Händel.Op zaterdag 14 september openen de amateurkunstverenigingen in Amersfoort het nieuwe seizoen tijdens de jaarlijkse Dag van de Amateurkunst. Traditiegetrouw wordt de Dag van de Amateurkunst in samenwerking met de Landelijke Open Monumentendag georganiseerd.

Orkestvereniging Amersfoort speelt samen met Voice Box op de Dag van de Amateurkunst om 15:30 uur in de bibliotheek van het Eemhuis. De voorstelling is vrij toegankelijk dus kom gezellig langs!

Op het programma staat onder meer:
Mozart – Ouverture Figaro
Strauss – Wals
Dvorak – Humoresque
Tschaikowsky – Trepak uit Notenkraker
Baba yetu
Lec, Saulite!

 Theaterkoor Voice Box en Orkestvereniging Amersfoort bundelen de krachten in een bijzonder voorjaarsconcert. Rond het thema Lentefragmenten stelden we een sprankelende voorstelling samen waarin onstuimigheid, lieflijkheid, ontluiken, hoop en verwachting, kriebels en voorjaarsstormen door de zaal razen. Zoals het weer op een lentedag abrupt om kan slaan, zo buitelen cabaret, pop, wereldmuziek en klassiek over elkaar heen. Een programma vol absurdistische en verrassende wendingen, soms een vette knipoog, een schaterlach, maar ook verstilling en ontroering. En dat alles beperkt zich niet tot het podium. Van Beethoven tot Star Wars, van Mozart tot Hans Dorrestein, het belooft een afwisselende voorstelling te worden voor jong en oud.

Datum, locatie en tijd
Datum: zaterdag 11 mei 2019
Locatie: Xaveriuskerk (’t Zand 29 te Amersfoort)
Tijd: 15:00 uur EN 20:00 uur
De zaal is een half uur voor aanvang geopend

‘Niemand houdt zoveel van het platteland als ik, want bossen, bomen en rotsen geven de mooiste weerklank.’ Weer of geen weer, Beethoven trok er graag op uit om inspiratie op te doen. In de stad kon men hem regelmatig in ijltempo door de straten zien benen, in gedachten verzonken. Maar in de zomer op het platteland kon hij zijn creativiteit pas echt de vrije loop geven. In zijn zesde symfonie, met de bijnaam Pastorale, komt de natuur tot leven. Beethoven laat beekjes kabbelen, onweer razen en vogels kwinkeleren.

Het winterconcert 2019 van de Orkestvereniging Amersfoort opent met een andere reislustige componist: Felix Mendelssohn. Voor de zilveren bruiloft van zijn ouders componeerde hij de muzikale eenakter Die Heimkehr aus der Fremde tijdens een reis naar Groot Brittanië. Optimistische muziek vol jeugdige energie.

Een heel andere kant van Beethoven klinkt in de marsmuziek die hij in 1809 en 1810 schreef voor militaire kapellen. De Fransen bezetten in die tijd Wenen en Beethoven droeg zijn vaderlandslievende steentje bij door muziek te componeren voor verschillende regimenten. Nog altijd klinkt zijn muziek bij het binnenmarcheren tijdens de grote Zapfenstreich (taptoe) in Duitsland.

  • Mendelssohn – Ouverture Die Heimkehr aus der Fremde
  • Beethoven – Werken voor blazers
  • Beethoven – Zesde symfonie (Pastorale)

Datum, locatie en tijd
Datum: zaterdag 2 februari 2019
Locatie: Xaveriuskerk (’t Zand 29 te Amersfoort)
Tijd: 20:00 uur (zaal open vanaf 19:30 uur)

Een festival met tientallen concerten op diverse locaties in de binnenstad.
Zaterdag 13 oktober 2018, twaalf uur muziek, van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Orkestvereniging Amersfoort speelt op de Bachdag om 13:00 uur in de Xaveriuskerk, Het Zand 29 Amersfoort – toegang gratis.
Op het programma staan:
Hindemith – Trauermusik voor altviool en strijkers. Soliste: Steffie de Koninck
Bach – Brandenburgs Concert – bewerking voor blazers
Bach – koraal – bewerking voor orkestViola viola!
Op het concert van 9 juni a.s. staat de wonderschone melancholieke klank van de altviool (viola) centraal. Twee jonge altviolistes – Jeltje Quirijnen (18) en Steffie de Konink (16) – spelen met ons de Romanze van Bruch en Trauermusik van Hindemith. Daarnaast speelt het concert de ouverture Die Hebriden van Mendelssohn, Intermezzo nr. 1 van Kalinnikov en de Symfonie in D van de Tsjechische componist Jan Voříšek.

De altviool werd pas in de twintigste eeuw echt ontdekt als solo-instrument. Max Bruch componeerde in 1911 zijn Romanze, een prachtig werk waarvoor zelfs violisten graag een toontje lager zingen. Altviolist en componist Paul Hindemith zou in januari 1936 zijn eigen altvioolconcert spelen in Londen, toen een dag eerder Koning George V overleed. Het concert werd afgelast, maar Hindemith componeerde voor de gelegenheid zijn Trauermusik. Terwijl de inkt nog nat was, werd het stuk die avond live voor de radio gespeeld.

Mendelssohn’s raakte tijdens een excursie naar het Schotse eilandje Staffa zo onder de indruk van de natuur, dat hem meteen de openingsmelodie te binnen schoot voor een nieuw werk. Hij schreef de eerste noten voor Die Hebriden op een ansichtkaart aan zijn zus Fanny. Het weinig gespeelde Intermezzo in A van Vasili Kalinnikov klinkt Russisch in elke noot. Toen de OVA veertig jaar geleden de Symfonie in D van Voříšek voor het eerst uitvoerde noemde recensent Jaap Remmelzwaal de keuze voor dit werk een belangrijke cultuurdaad. Waarom deze enige symfonie van de jonggestorven vriend van Beethoven en Schubert niet veel bekender is geworden is nog altijd een raadsel.

Datum, locatie en tijd
Datum: Zaterdag 9 juni 2018
Locatie: Bergkerk (Dr. A. Kuyperlaan 2, Amersfoort)
Tijd: 20:00uur (zaal open vanaf 19:30uur)

Het zigeunermeisje Preciosa windt elke man om haar vinger. Een edelman is zelfs bereid huis en haard voor haar op te geven, maar Preciosa blijkt zelf van adel. En dus…. leefden ze nog lang en gelukkig. Carl Maria von Weber componeerde rond 1820 opwindende muziek bij dit hartverscheurende toneelstuk. In de vrolijke ouverture hoor je het Spaanse temperament van Preciosa.

De Orkestvereniging Amersfoort speelt verder de Symfonie nr. 104 ‘London’ van Joseph Haydn, een bewerking van Beethovens ‘Kreutzersonate’ voor blazers en het Concert voor fluit, hobo en strijkers van Antonio Salieri. Solisten zijn orkestleden Yvonne Jansen-Dias Carrasqueira (fluit) en Mariska van Geel (hobo).

Datum, locatie en tijd
Datum: Zaterdag 17 februari
Locatie: Xaveriuskerk (’t Zand 29 te Amersfoort)
Tijd: 20:00uur (zaal open vanaf 19:30uur)Kinderen houden van sprookjes en muziek. Dan is het in de herfstvakantie een mooi moment om de (klein)kinderen mee te nemen naar het familieconcert van het beroemde muzikale sprookje ‘Peter en de Wolf’.

OrkestVereniging Amersfoort speelt tijdens het jaarlijkse familieconcert van de Stichting Valleiconcerten in Leusden-Zuid en past bij de doelstelling om (jonge) kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met klassieke muziek.

‘Peter en de wolf’ is een melodieus muzikaal sprookje van de Russische componist Sergej Prokofiev voor een symfonieorgkest en een verteller. Het is één van de mooiste muziekwerken voor kinderen, waarbij zij ook de kenmerken horen van de verschillende instrumenten in een orkest.

Dirigent: Hendrik Jan Brethouwer
Verteller: Marije Reddingius

Atrium van kantoor VODW, Leusderend 52, 3832RC Leusden
Aanvang: 14.00uur
Meer informatie en volledig programma: www.valleiconcerten.nl

Orkestvereniging Amersfoort neemt deel aan het Havikconcert op 17 juni 2017

Podium boven de gracht – Het Havik Amersfoort
Tijdstip: 15.00 – 15.45 uur
Toegang: gratis

Programma:
W.A. Mozart Ouverture: Der Schauspieldirektor, KV 486
J. Sibelius: Valse triste, Op. 44
G. Bizet uit Carmen Suite Nr. 1:
– Seguedille
– Les Toreadors
G. Mahler uit Symfonie Nr. 1: deel 3
J. Brahms: Hongaarse Dans Nr. 1

OVER HET HAVIK
In het hart van Amersfoort ligt het Havik, in oude tijden een uitloper van de rivier de Eem, met aan beide zijden enkele huizen van onder meer scheepstimmerlieden. Ook nu, in onze tijd, ademt het Havik met zijn middeleeuwse huizen nog de sfeer van de rijke historie van de stad.

Bij de bewoners en de vele bezoekers die Amersfoort een warm hart toedragen, roept het Havik dan ook een speciale emotie op. Het Havik is, komend vanuit de moderne stadse bedrijvigheid, een oase van rust, stilte en reflectie. Hier kunt u nog genieten van architectonische en historische schoonheid.

Dit beeld bracht een aantal muziekliefhebbers en omwonenden van het Havik tot het initiatief de Stichting Havikconcert op te richten, met het doel een droom waar te maken en Amersfoorters en niet-Amersfoorters eenmaal per jaar te laten genieten van grachtenconcerten op het Havik.

Jaarlijks wordt een afwisselend programma geboden van klassieke en licht-klassieke muziek, waarbij zowel blazers, strijkers als zang in wisselende combinaties aan bod komen.

Meer informatie en volledig programma: www.havikconcert.nl