concerten
U bent van harte welkom bij onze concerten! Op deze pagina vindt u informatie over de programmering.
Wilt u kaarten bestellen?
Klik op de button bij het betreffende concert voor een link naar de kaartverkoop.
Najaarsconcert Orkestvereniging Amersfoort: Een muzikale reis door Scandinavië
Op zaterdag 8 november neemt Orkestvereniging Amersfoort u mee op een sfeervolle muzikale reis door het noorden van Europa. In de Xaveriuskerk in Amersfoort brengt het orkest een gevarieerd programma met werken van Scandinavische componisten – van romantische klanken tot levendige volksdansen.
De avond opent met de ouverture Efterklange af Ossian van de Deense componist Niels Gade, een stuk vol dromerige sfeerbeelden en romantische flair. Vervolgens brengen we de Zweedse Dansen van Tor Aulin: levendige, karaktervolle stukken die de rijke folkloristische traditie van Zweden tot leven brengen. Een bijzonder hoogtepunt van het concert is het Concertstuk voor fagot en orkest van de Zweedse componist Franz Berwald. In dit virtuoze en expressieve werk zal fagottiste Suzanne van Berkum optreden als solist – een zeldzame kans om dit bijzondere instrument in de hoofdrol te horen.
Foto: C. Beijer©
Na de pauze vervolgen we onze muzikale reis met de Noorse Dansen van Edvard Grieg, waarin de warmte en kracht van de Noorse volksmuziek centraal staan. Het concert wordt afgesloten met de bekende Karelia Suite van Jean Sibelius – een meesterwerk vol dramatiek, lyriek en Finse trots. Laat u meevoeren door de rijke muzikale cultuur van Scandinavië en kom genieten van deze bijzondere avond vol sfeer en afwisseling.
Datum: Zaterdag 8 november 2025
Tijd: Aanvang 20.00 uur (deur open 19.30 uur)
Locatie: Xaveriuskerk, 't Zand 29, Amersfoort
Tickets zijn in de voorverkoop te verkrijgen vanaf september via deze website.
Op zondag 4 mei 2025 speelt Orkestvereniging Amersfoort olv dirigent Hendrik Jan Brethouwer tijdens het jaarlijkse herdenkingsconcert van de gemeente Amersfoort in de St. Xaveriuskerk. Het concert begint om 21.00 uur, direct na de stille tocht vanaf Kamp Amersfoort. Het herdenkingsconcert is een jaarlijkse traditie en wordt aangeboden door de burgemeester van Amersfoort. Burgemeester Lucas Bolsius zal zelf ook een korte gedachte aan het publiek meegeven.
Het programma bevat werken van componisten die persoonlijk hebben geleden onder de oorlog of wier werk een bijzondere betekenis heeft in de context van herdenken en vrijheid. Muziek van Elgar, Leo Smit, Marius Flothuis, Viktor Ullmann, Ilse Weber en Beethoven. Aan het concert wordt meegewerkt door solisten Christy Pach (zang), Yvonne Jansen (fluit) en Felix Justin (piano). Gert-Jan Alders zal de muziekstukken voorzien van een passende introductie en context.
![]() |
Programma Vervolgens speelt het orkest het derde deel uit het Divertimento (1942) van Leo Smit. Deze Joodse componist (1900-1943) bleef ondanks de toenemende dreiging van de nazi’s tot het laatst toe componeren. Het solowerk Aubade (1944) van Marius Flothuis wordt uitgevoerd door fluitiste en orkestlid Yvonne Jansen. Flothuis maakte dit werk tijdens zijn gevangenschap in Kamp Vught. Hij overleefde de oorlog. |
Van Viktor Ullmann (1898-1944) wordt het eerste deel uit zijn Pianoconcert op. 25 (1939) uitgevoerd door Felix Justin en het orkest. Ullmann, een talentvolle componist met een veelbelovende carrière, werd gedeporteerd naar Theresienstadt, waar hij tot het einde bleef componeren.
Ilse Weber (1903-1944) schreef en zong liedjes voor kinderen in concentratiekamp Theresienstadt. Een van die liedjes is Wiegala (1943), een slaapliedje, uitgevoerd door Christy Pach.
Ter afsluiting van de avond klinkt het indrukwekkende Allegretto uit de Zevende symfonie van Ludwig van Beethoven. Deze compositie symboliseert hoop, veerkracht en het verlangen naar vrijheid.
Een muzikaal eerbetoon
Het herdenkingsconcert ‘Klanken van troost en hoop’ biedt een moment van bezinning, waarbij muziek de herinnering aan het verleden levend houdt en de kracht van kunst als verbindende factor centraal staat.
Locatie: St. F. Xaveriuskerk, 't Zand 29 te Amersfoort
Aanvangstijd: 21.00 uur (duur ongeveer 1 uur)
Toegang is gratis.
Zaterdag 12 oktober is weer de tweejaarlijkse Bachdag, ook deze keer speelt de OVA graag Bach op deze bijzondere dag! De muziekstukken die wij spelen, zijn voor strijkorkest, blazers maar ook gezamenlijk voor het hele orkest, heel gevarieerd dus!!
Van harte welkom om te komen luisteren!
Programma:
Bach, J.S., “Canon”
Bach, J.S., koraal “Bist Du bei Mir”
Bach, J.S., koraal “Wachet auf ruft Uns die Stimme”
Bach, J.S., deel uit 3e Brandenburger Concert
Villa Lobos, “Bachanianas Brasileiros”
Bach, C.Ph.E, deel 2 uit concert voor fluit en strijkorkest
Op zaterdag 14 september zal Orkestvereniging Amersfoort weer optreden tijdens het Groot Amateurkunst Festival. Deze keer spelen we in de Joriskerk.
Programma:
Méhul – Les deux aveugles
Piazzollla – Oblivion
Morricone – Farewell
Bartok – uit Roemeense dansen nr. 1, 3, 6, 7
Op zaterdag 13 september zal Orkestvereniging Amersfoort weer optreden tijdens het Groot Amateurkunst Festival. Deze keer spelen we in de middag in de Xaveriuskerk te Amersfoort.
Tijdens dit optreden laten we muziek horen die ook op het programma staan tijdens ons najaarsconcert op zaterdag 8 november 2025. Van harte welkom bij deze Sneak Peek!
Programma:
Johan S. Svendsen - Noorse Rapsodie opus 17, nr. 1
Niels W. Gade - Nachklänge von Ossian opus 1
Tijdstip: 16.00-16.30 uur
Locatie: Xaveriuskerk, 't Zand 29 te Amersfoort
Orkestvereniging Amersfoort (OVA) speelt op zaterdag 23 november onder leiding van dirigent Hendrik Jan Brethouwer het programma ‘Ode aan de natuur’.
Het concert zal beginnen met enkele delen uit de orkestsuite ‘De Vogels’ van componist en musicoloog Ottorino Respighi. Hierna speelt het orkest een stuk van de Russische componist Alexander Borodin die ons met stemmige muziek door de steppen van Centraal Azië leidt.
De 14-jarige Katja Naegele zal soleren in Dvořáks Romance voor viool en orkest. Dvořák gebruikte de natuur vaak als inspiratiebron van zijn muziek. Katja won eerder dit jaar de eerste prijs op het Nederlands Vioolconcours voor jong talent en studeert bij Wiesje Miedema aan de Sweelinck Academie.
Foppe Schut©
Tot slot speelt het orkest de beroemde Tweede Symfonie van Brahms uit 1877. Dit werk kreeg als bijnaam de ‘Pastorale’. De componist schreef de muziek tijdens een vakantie in het landelijke zuiden van Oostenrijk. De ontroering voor de natuur laat zich horen in dit prachtige werk.
Op zaterdag 16 maart 2024 staat er een bijzondere kindervoorstelling op het programma. Het verhaal van de Bremer Stadsmuzikanten wordt dan met muziek en theater verteld voor jong en oud!
Hiervoor heeft Orkestvereniging Amersfoort de samenwerking gezocht met Scholen in de Kunst. Kinderen uit een theatergroep van Scholen in de Kunst, o.l.v. Lisette Mallée, in de leeftijd van 8-11 jaar, vertolken de personages van het sprookje. Daarbij spelen de musici van Orkestvereniging Amersfoort fragmenten uit bekende en minder bekende klassieke werken van de componisten: Badelt, Morricone, Bartók, Mehul, Smetana, Mendelssohn, Marquez en Piazzolla.
Na afloop van de voorstelling zullen verschillende orkestleden in de foyer staan om kinderen kennis te laten maken met hun instrumenten en de gelegenheid te bieden deze uit te proberen. Een unieke kans om eens te kijken wat goed past.
Het wordt een gezellige, bijzondere en muzikale middag.
Schilderij: Jan Nobel ©
Op zaterdag 28 oktober 2023 zal de OrkestVereniging Amersfoort een benefietconcert geven t.b.v. Oekraïne. De leden van Orkestvereniging Amersfoort willen met dit benefietconcert hun steun betuigen aan het Oekraïense volk en de slachtoffers van de oorlog. De opbrengst van het concert komt via de FASO, koepel van amateurorkesten in Nederland, ten goede aan het herstel van het conservatorium van Kharkiv. Meer over dit doel leest u op deze website, waar u ook een donatie kan overmaken.
Programma:
L. van Beethoven - Ouverture in C-gr. Die Weihe des Hauses opus 124
Dvorak, Mozart, Bizet, Caccini, Lehar - verschillende aria's/dueten
Oekraïense volkslied
F. Berwald – Sinfonie Singulière
Solisten zijn de Oekraïense zangers Tetiana Yefimenko, sopraan en Volodymyr Yefimenko, bariton.
Op zaterdag 13 mei 2023 speelt Orkestvereniging Amersfoort een concert dat geheel in het teken staat van dansmuziek met werken van vier componisten.
Als hoogtepunt zal marimbavirtuoos Arjan Jongsma samen met het symfonieorkest een opzwepende en betoverende compositie spelen van de Braziliaanse componist en percussionist Ney Rosauro. Met zijn unieke schrijfstijl, die charmante melodieën combineert met pakkende ritmes, gebruikt Rosauro de rijke elementen van de Braziliaanse folklore om gestileerde composities te creëren die vol leven en fantasie zijn.
Programma:
|
![]() |
Op zaterdag 26 november 2022 vindt het najaarsconcert van de OrkestVereniging Amersfoort plaats.
Programma:
J.S. Bach - Toccata en Fuga voor orkest (bewerking Hendrik Jan Brethouwer)
E. Elgar - Nimrod (uit Enigma Variaties)
G. Bottesini - Concert in b-kl. voor contrabas
L. van Beethoven - Symfonie V in c-kl. opus 67
Solist in het contrabasconcert van Bottesini is de Amersfoortse contrabassist Servaas Jessen.
Servaas Jessen (1990) komt uit een zeer muzikale familie. Zijn moeder is dwarsfluitdocent, zijn zus fluitiste en zelf studeerde hij naast contrabas ook dwarsfluit. Zijn conservatoriumstudie in Amsterdam voor contrabas sloot hij bij Peter Stotijn cum laude af.
In het gezin waarin Servaas opgroeide werd elke dag muziek gemaakt en dat is niet veranderd. Integendeel. Vandaag de dag speelt Servaas in verschillende orkesten en geeft hij fluit- en contrabas-les, omdat hij de liefde voor muziek graag aan anderen wil overdragen. Alle reden dus om naar deze jonge, virtuoos spelende Amersfoorter te komen luisteren!
Op 21 mei 2022 zal het orkest het 111-jarig bestaan vieren met een bijzonder concert in Flint Theater met muziek én beeld. Een concert waarin niet alleen muzikaal teruggekeken wordt in de tijd, maar ook zaadjes geplant worden voor de toekomst.
Het orkest maakt met het publiek een reis door de geschiedenis in een aantal ‘muzikale vensters’: live gespeelde muziekfragmenten begeleiden een visuele presentatie van mijlpalen in de geschiedenis. Daarbij wordt de geschiedenis van het orkest afgewisseld met belangrijke gebeurtenissen in de algemene geschiedenis.
De volgende (delen van) stukken staan het programma:
Svendsen 2 Zweedse volksmelodieën voor strijkorkest
Anderson The syncopated clock
Dvorak Tsjechische suite
Williams Star Wars Suite
Andriessen Ricercare
Kuyper Serenade voor orkest
Felderhof Chanterelle voor orkest
Elgar Nimrod (uit Enigma Variaties)
Beethoven Symfonie 5
Tenslotte zal Orkestvereniging Amersfoort een stuk spelen dat speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd wordt door 3 jonge componisten. Het belooft een bijzonder avondje uit te worden.